Културно наследство

Студија на случа
Офицерски Дом Битола
​Проект : „Крикот на мртвиот воин“
 
На 29 Јануари 2016 Граѓаните  Битола , одлучно се спротиставија на Одлуката и постапката на Владата на РМ. за продажба на култниот културно – историскиот споменик и симбол на градот Офицерски Дом.Својот став го изразија преку потпишување на петиција организирана од граѓанскиот активист Тоше Ивановски, од Центарот за културна деконтаминација Битола, поддржани од Здружението за култура „Машина“ и Тихо Диковски. Ова резултираше со повлекување на Одлуката на Владата, соопштена од Премиерот на една од националните телевизии само два дена подоцна. Воедно беше најавено враќање на објектот во соопственост на локалната самоуправа и негово обновување.
Ова е единствен на ваква мобилизација на граѓаните и успешен случај на одбрана на културно-историското наследство во регионот во поновата историја . 
Но, овој случај отвора многу прашања и процесот трае до конечно реставрирање на објектот и ставање во функција за културни и други јавни настани.
 
 

http://vesti.mk/read/news/7860338/2887300/bitolchani-go-spasija-oficerskiot-dom-gruevski-se-povlekuva

http://vesti.mk/read/news/7860338/2885439/bitolchani-protiv-prodazhbata-na-oficerskiot-dom

http://vesti.mk/read/news/7860338/2885120/bitolchani-kategorichni-oficerskiot-dom-ne-smee-da-se-prodava

Пожар во офицерски дом во Битола

https://www.facebook.com/tosecult/grid?lst=593852905%3A593852905%3A1526839312

https://www.facebook.com/tosecult/grid?lst=593852905%3A593852905%3A1526839312

https://www.facebook.com/tosecult/grid?lst=593852905%3A593852905%3A1526839312

https://www.facebook.com/tosecult/grid?lst=593852905%3A593852905%3A1526839312

Recent Comments

    Archives

    Categories

    • No categories